IBN ARABI

Ibn Arabi dilahirkan di Murcia pada 1165 M. Beliau merupakan seorang ahli sufi yang termasyhur. Ibnu Arabi memiliki sahsiah akhlak yang baik yang boleh dijadikan teladan. Keghairahan beliau dalam hal ini adalah bertujuan untuk melaksanakan akhlak Islam, serta menghayati adab Rasulullah s.a.w. Adalah perlu dijelaskan bahawa Ibn Arabi didapati telah menggunakan istilah ayyam jahiliyyah dalam rujukannya kepada tempoh sebelum beliau memasuki tariqah sufiyyah. Dalam al-Futuhat al-Makkiyah dijelaskan bahawa beliau telah memasuki alam tariqah pada tahun 580 H/1184 M.

Pemikiran dalam tasawufnya yang terkenal ialah fahaman Wahdatul Wujud, yakni yang ada itu hanyalah satu, iaitu Tuhan. Segala yang ada selain Tuhan hanyalah penampakan lahir (mazhar) daripada Yang Satu itu.

Ibn Arabi menulis lebih dari 350 karya termasuk sebuah eksiklopedia falsafah dan tauhid, Fusus al-Hikam.

6 thoughts on “IBN ARABI

  1. Saya mempunyai beberapa kitab mengenai beliau spt The Sufi Path of Knowledge , Falsafah Mistik Ibnu’ Arabi dan Wasiat wasiat Ibnu “Arabi , Fusus Al Hikam , jadi jika saya mahu menambah buku yang di atas , bagaimana caranya dan berapa harganya termasuk kos penghantaran ?

    Salam Ukhwah.

  2. Ramai menentang tspi bukan orang dizamannya.dia,adalah setiauha anakanda,salahuddin al ayubbi.350 karya…macamana orang dengki kepadanya setelah ia mati. KERANA TEORI WAHDAH TUL SUHUD ATAU WAHDAH TUL WUJUD..Dia menulis itu sudah cukup bertuah intuk kita dizaman ini.datok nenek kita pun.tak tulus buku sebuahpun..Jadi kalau ibnu taimiyahi kutuk inbu arabi.maka kita pun turut kutuk.ibnu arabi dan muridnya serta mohamad bin wahab bukan.kaum zuhud .Apa dia tahu hal kaum zuhud. Apakah salah wahdahtul wujud?..Bagaimana ia salah.?.Bagaimana makna tuhan maha esa?..bagaimana jadi tuhan maha,esa kalau wahdahtul wujud menjadi salah.teori dan.folmula innu arabi tidak salah. DITUDUH MENCEDOK BERBAKAI ILMU YUNANI DAN SEGALA MACAM FILSAFAT.apakah tak ads agama tauhid diseluruh zamsn manusia hidup?.TUHAN ITU BERUBAH DARI ZAMAN KE ZAMAN.KALAU KESERUPAAN ATAS ILMU MENGENAI ALLAH MAKA IA MENERANGKAN TEORI ,FORMULA DAN PENGSLAMAN.MUSYAHADAH YANG SAMA. NSK TUNGGU DARI WURAN DAN HADUS UNYUK SEGALANYA?.BUKANKAH ALAH ADA HELAHNYS MENGUJI MANUSIA. JIKA DICIPTA MANUSIA DAN SEGSLANYA DITERANGKAN DAN DITUNJUKAN.APA GUNA MANUSIA DICIPTA.ALLAH SUDAH ADA MAKHLUK MALAIKAT.JUGA YANG TAAT TAPI BIKAN JUGA SEMUANYA H ADI GURU UNTUK MANUSIA.MERRKA KENSL ALLAH. KITA DAN.JIN DI UJI BUKAN.MALAIKAT SERTA BIDADSTI DAN HAIWAN YSNH DIUJI.KALAU SUDAH SEMUANYA JELAS TAK PERRLU BSNYAK KITAB DAN BERATUS RASUL.DIMANA SALAH WAHDAHTUL WUJUD.TAK LSINNDARI OTSK BODOH ULAMA SENDIRI YANG SALAH.SEBAB ULAMA ITU TIDAK SUCI DAN TUMPU BUKAN SOAL KETUHANAN TAPI SOAL AGAMA DAN FEKAH.ITU YSNG SALAH DAN TIDAK BIJAKSANA ULAMA BUKAN SUFI.CERDIKPANDAI BUKAN SUFI JUGA TIDAK MAHIR HAL ILMU KETUHANAN.MEREKA TERPENGARUH DENGSN TUDUHSN YANG DANGKAL

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s