Siri Budaya Warisan Malaysia

Buku Siri Budaya Warisan Malaysia ini dihasilkan untuk mendedahkan kepada murid-murid tentang budaya tradisi masyarakat Malaysia yang pelbagai. Buku ini memberi gambaran asas mengenai aktiviti budaya negara Malaysia yang membincangkan tentang kraf tangan, binaan warisan, makanan tradisi, muzik tradisi, pakaian tradisi, permainan tradisi, cerita rakyat, puisi dan dodoian, seni pementasan dan tarian tradisi. Selain itu bahagian pendahuluan akan melihat sepintas lalu mengenai dasar-dasar utama negara yang berkaitan dengan budaya dan demografi serta agama penduduk Malaysia.

Matlamat buku ini dihasilkan untuk mendedahkan murid kepada perkara-perkara penting yang perlu mereka ketahui untuk menjamin perpaduan antara etnik, memahami budaya etnik lain dan mengenali aspek-aspek budaya masyarakat tradisional yang perlu dipertahankan dan dilestarikan untuk generasi akan datang. Selain itu terdapat beberapa aspek seperti kraf tangan dan permainan tradisi yang menjadi produk pelancongan yang unik dan penting.

Penerbit: Get Smart Publications
Tahun: 2012

Advertisement

13 thoughts on “Siri Budaya Warisan Malaysia

  1. bole x nak mintak page makanan roti canai bagi buku makanan tradional…. cbb nak wat keje kursus…. please…

  2. assalamualaikum…sy berminat dengan buku yg encik tulis dan ingin mengorder melalui sekolah…kira sebagai rujukan kepada pelajar sy..bagaimana cara saya boleh menghubungi pihak tuan..terima kasih

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s