Siri Warisan Kebangsaan

Sebagai sebuah negara yang mempunyai pelbagai bangsa dan budaya, Malaysia mempunyai pelbagai seni budaya dan kesan tinggalan sejarah yang menarik minat pelancong. Kepelbagaian adat resam yang terhasil daripada penduduk yang pelbagai bangsa dan etnik menghasilkan pelbagai produk budaya tradisional yang pelbagai pula.

Kepelbagaian kaum di Malaysia mencorakkan kepelbagaian dari aspek pakaian tradisional, makanan tradisi, seni muzik, perayaan, dan lain-lain. Peredaran zaman dan globalisasi melanda dunia, masyarakat negara ini turut menerima pengaruh luar yang sedikit sebanyak melupakan budaya tempatan. Walau bagaimanapun sehingga kini, budaya dan warisan tradisional bangsa-bangsa di Malaysia masih mampu dipertahankan kerana antaranya faktor agama dan budaya masyarakat itu sendiri. Selain itu ia amat penting bagi sektor pelancongan. Bangsa-bangsa di Malaysia berbangga dengan adat budaya mereka sendiri dan berharap ia terus dipertahankan.

Buku-buku dalam Siri Warisan Kebangsaan ini juga dihasilkan bagi menyahut seruan kerajaan agar membanyakkan penghasilan buku seni dan budaya untuk tatapan generasi muda. Siri ini mendedahkan kepada murid-murid mengenai kraf tangan dan muzik tradisi, makanan dan pakaian tradisional, lokasi warisan, dan terakhir sekali permainan tradisional dan seni silat. Dengan memahami aspek-aspek tradisi dalam budaya sesuatu bangsa, diharapkan murid-murid dapat memahami budaya etnik lain.

Penerbit: MEGA PUBLICATIONS (co. no. 001782504-V)

Harga: RM259

Kulit Keras

Saiz: A4

Advertisement

2 thoughts on “Siri Warisan Kebangsaan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s